Toerclub Westfrisia
Startpagina Rittenoverzicht Ritverslagen Nieuwsbrief button12 Ledeninfo Fotocollage Weerpagina Links-Clips Contactpagina
Beste Leden
 
Er worden in het vervolg geen nieuwe ledenpassen meer verstrekt door de NTFU. De ledenpas die je in 2016 samen met fietssport hebt ontvangen blijft voor altijd geldig. Mocht je ledenpas zoek raken of beschadigd, dan kun je bij de NTFU een nieuwe ledenpas aanvragen.


Een andere mogelijkheid is om je ledenpas op je mobiele telefoon te zetten. Hiervoor moet je een account aanmaken bij www.fietssport.nl en als je vervolgens je lidnummer invoert komt je ledenpas op je telefoon te staan.

Je kunt dan bij tochten waarbij Scan & Go aanwezig is, je ledenpas laten scannen vanaf je smartphone. Je moet uiteraard wel over een internetverbinding beschikken.

Beschik je niet over een internetverbinding dan kun je ook
een foto maken van je ledenpas met je smartphone  ---> 
ntfupas
 
zodat deze gescand kan worden.

Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen.
 (auteur Mariska Tjoelker)

Gemiddeld zijn er ongeveer 30 dagen per jaar met onweer in ons land. Het gevaar om zelf door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland nog steeds 1 of 2 mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt.

Fietsers bevinden zich vaak in open gebied; op dijken, in polders of vrijliggende fietspaden. Wanneer u onverhoopt overvallen wordt dooor een heftige onweersstorm en er dichtbij geen mogelijkheid is om te schuilen zijn er enkele goede tips en aanwijzingen die u in acht kunt nemen om de onweersbui zo veilig mogelijk te doorstaan.

De tien secondenregel
Met de ’tien secondenregel‘ kunt u inschatten wanneer u moet schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit u midden in de onweersbui.

Zoek dekking
En doe dat dan niet bij een boom of lantaarnpaal of in de buurt van open water! Voorafgaand aan de eigenlijke bliksem stroomt er al een onzichtbare elektrische lading vanuit de wolken naar de aarde, maar ook vanuit de aarde omhoog naar de wolken. --->
 
Die laatste stroom maakt bij voorkeur gebruik van bomen, palen, gebouwen en fietsers in open veld.
In open landschap is de greppel een goede schuilplaats. Bevindt u zich in het bos, zoek dan de laagste bomen op. Als u zich dicht in de buurt van open water bevindt, is het zaak daar zo ver mogelijk uit de buurt te gaan.
Ook belangrijk: bushokjes bieden géén bescherming.
Blijf ook minimaal 3 meter afstand van enig hekwerk en - wellicht ten overvloede - steek absoluut geen paraplu op. Zorg ook dat u zich niet in de buurt van uw fiets bevindt of deze aan de hand vast hebt.

De hurkzit
Neem een hurkzit aan, met de benen en voeten bij elkaar, de armen om de knieën en het hoofd zo laag mogelijk. Ga nooit liggen! Een blikseminslag veroorzaakt een fikse spanning in de grond. Wie wijdbeens staat (en geen rubber laarzen draagt) loopt de kans dat de wegvloeiende stroom door zijn benen gaat lopen, door het ene omhoog en het andere weer omlaag - een tamelijk onprettige ervaring.

Kettingen/sieraden af en telefoon/gsm niet in de hand houden
Ze geleiden de opwaartse stroom te goed en trekken bliksem aan. Daarom sterven er regelmatig golfers door blikseminslag in hun golfclub (tijdens de zwaai omhoog).

Headsets uit de oren
Ze zijn te klein om bliksem aan te trekken, maar er zijn aanwijzingen dat de draadjes de klap naar de oren en hersenen geleiden.
pijl
ntfu-logo
Wielersportbond
NTFU - Visie en Missie
Mijn NTFU
Fietsschadeverzekering
Clubinformatie
Lees meer
Routebeschrijving  
Lid worden
Het Weer
Buienradar
Windkracht
Temperatuur